Защо да изберем целогодишно почистване на мека мебел?

Защо да изберем целогодишно почистване на мека мебел?

От BgPrane винаги сме акцентирали върху важността на това, че меките мебели трябва да се перат и през зимата. Дори е за предпочитане поради множество причини. И съвсем не причинява такъв дискомфорт, какъвто Вие смятате.

Замисляли ли сте, че диванът Ви най-вероятно е най-мръсният предмет в дома ви. Защо? Защото бършете плотове, метете и миете подове и почиствате банята Ви най-редовно. Тези дейности са включени в списъците със задачи, но почистването на тапицерията – не е. Не само това – диваните и мебелите са мястото, където се утаява по-голямата част от праха в домовете ни.

Защо мръсните мебели са опасни за здравето

Диваните и другите меки мебели в дома ни действат като гигантски въздушни филтри, които задържат мръсотия и алергени в меките си влакна. Въпреки че това помага за подобряване на качеството на въздуха в домовете ни за кратко време, не след дълго тъканта се пълни със замърсители, които могат да причинят значителни рискове за здравето.

Рисковете

Помислете за времето, което вие и семейството ви прекарвате на дивана, в сравнение с това колко често го почиствате.

Прахът, разливите и мръсните дрехи оставят след себе си мръсотия и алергени върху дивана, които след това се разпространяват в целия ви дом, докато се занимавате с обичайните си ежедневни дейности.

Да не говорим за космите, изпражненията, урината и мръсотията, които домашните ви любимци отлагат върху мебелите. Всички тези замърсители могат да повлияят на качеството на въздуха в помещението и да причинят здравословни проблеми, ако не се почистват редовно и правилно.

Какви са рисковете през студените месеци в годината?

Чудите се къде е връзката между изброените аргументи и нашето твърдение, че трябва да почиствате мебелите си целогодишно? Есента и особено зимата увеличават мръсотията и частиците, които се лепят върху меките Ви мебели. Отново през зимата, шансът за пренасяне на вирусни заболявания и по-сериозното им изкарване, са по-високи. Като почиствате мебелите си през зимата намалявате шансът за заразяване със сезонен вирус.

Колко често трябва да почиствате меките си мебели

Важно е да запомните, че редовното почистване с прахосмукачка и почистване на места е много различно от професионалното почистване на мебели.

Честото почистване на повърхността може да помогне за премахването на част от мръсотията и вредните частици, които се намират по повърхността на дивана. Това ще помогне за намаляване на повърхностните замърсявания, които с течение на времето могат да износят влакната на мебелите Ви. Почистването на повърхността може също така да помогне за избледняване на видимите петна по повърхността.

Почистването в домашни условия не е достатъчно

Само почистването на повърхността обаче е само малка част от битката за чист диван. Дълбоко във влакната на Вашата тапицерия и възглавници се съдържат алергени. Тези замърсители не могат да бъдат отстранени без професионално оборудване за почистване.

И така, въпросът е защо трябва да почиствам килимите и тапицерията си през зимата?

Много от нас вероятно мислят да отложат почистването на килимите до настъпването на пролетта, но може би трябва да помислите отново.  Има много основателни причини да почистите тапицерията си през зимата.

Колко често да се възползваме от професионално почистване на мека мебел?

За да бъде домът Ви наистина чист без скрити рискове, тапицерията Ви трябва да се почиства професионално веднъж или два пъти годишно. Ако имате домашни любимци или деца, препоръчваме да почиствате тапицерията си на всеки 3-4 месеца.

През зимните месеци сме склонни да се приберем по-рано у дома, да затворим прозорците и да включим отоплението.  Така ние ще прекараме вътре по-дълго време вътре и е от ключово значение да държим вирусите си извън дома.

Друга ключова причина са мокрите и кални обувки, с които влизаме и излизаме от дома ни. Да не говорим за дребните петна и зацапвания по време на празниците, които могат да се превърнат в постоянни без правилно почистване.

Ето още няколко основателни причини да почистите меките си мебели през зимата:

По-лесно намиране на подходящата фирма

Професионалните фирми за почистване на килими стават страшно заети през пролетта, тъй като всички потребители имат една и съща идея – да почистят дома си.  Почистването на тапицерията през зимните месеци е много по-лесно за организиране и имате по-голям шанс да си намерите подходящи дата и час.

По-трудно почистване

Колкото по-дълго време петната и частиците мръсотия остават върху тапицериите, толкова по-трудно е да бъдат отстранени, а ако останат твърде дълго, това става невъзможно.  Колкото по-дълго се задържат замърсяванията, толкова повече щети могат да нанесат на мебелите Ви. 

Домашните любимци

Засъхналата мръсотия и други външни предмети влизат през вратите по обувките ни и лапите на домашни ни любимци.  Тези частици разкъсват влакната и съкращават продължителността на живота на мебелите Ви.  Поддържането на целогодишна чистота означава, че те ще издържат по-дълго.

Премахване на алергените

През топлите месеци на годината през отворените прозорци в дома Ви навлизат полени, прах и замърсители на въздуха, и ако рядко почиствате тапицерията на мебелите си, всички тези замърсявания създават нездравословна среда в помещенията. 

Същото може да се каже и за зимните месеци, тъй като при затворени прозорци всичко, което сме внесли с обувките си и лапите, сега е попаднало вътре и се е залепило в тапицерията.  Почистването премахва тези замърсители, като прави дома ви по-свеж, по-чист и по-здравословен за живеене.

Празничният сезон

Празничният сезон е и сезонът на най-сериозни петна. Колкото повече гости посрещате, толкова повече се повишава рискът от петна. А тези петна могат да бъдат и доста сериозни. Разбира се, има вариант да прекарате Коледните и Новогодишни празници сами у дома. Но това е вариант, до който никой не иска да прибягва. Сигурни сме, че по-добрия вариант е да изживеете празниците на максимум, а петната по мебелите Ви да оставите на нас.

Намалява щетите

Колкото по-дълго мръсотията и замърсяванията остават в тъканите, толкова повече уврежда влакната. Гледайте на замърсяванията като на малки остриета. При движението тези малки остриета разрязват влакната, като съкращават продължителността на живота на килима или тапицерията.

Удължава живота на тапицерията

Редовното почистване може да удължи значително живота на килимите, като предпази инвестициите ви в подови покрития и мебели.

Мебелите съхнат по-лесно

Зимните месеци са най-сухият период от годината. Топлината в дома ви и сухият въздух правят зимата идеалното време за съхнене на тапицерии. Бързото изсъхване намалява времето, в което не можете да използвате мебелите си, и води до по-ефективен процес на почистване.

Поддържа гаранцията на килима

Повечето гаранции за килими изискват килимите да бъдат почиствани професионално в рамките на определен период от време, обикновено на всеки 12 до 18 месеца. Ако не го направите, гаранцията се обезсилва.

Заключение

Професионалното почистване на килимите и тапицерията през зимата ще удължи живота на килимите, ще премахне неприятните алергени в дома и ще го превърне в по-здравословна и чиста среда за вас и вашето семейство. Освен това ще подобри настроението Ви и ще освежи дома Ви през тези студени и мрачни месеци.

Защо да изберем професионално почистване на мека мебел от BgPrane?

В BgPrane залагаме на утвърдени традиции в почистването на мека мебел и иновации. Зад нашето мото „Живей на чисто“ ние обединяваме желанията на нашите клиенти с нашите способности  и професионализъм, за да постигаме безупречен резултат в сферата на работата ни.

За контакти:

  • Ул. Георги Белов 2   П.К.1712 София
  • +359879888175
  • +359879888174
  • office@bgprane.com

Още публикации