Почистване на мухъл вкъщи – важно, ефикасно и безопасно

Почистване на мухъл вкъщи – важно, ефикасно и безопасно

От всички частици, които замърсяват въздуха у дома най-много внимание се отделя на мухъла. Макар темата за качеството на въздуха да набира повече популярност през зимните месеци, тогава прекарваме всъщност доста време у дома. Сгушени на топло се наслаждаваме на топлия дом и студените зимни картини навън без да си даваме сметка, че температурната амплитуда създава добри условия за развитие на мухъл у дома.

Мухълът е вид гъбичка, която се размножава чрез спори, които лесно се пренасят по въздушен път, в търсене на добри условия за живот, които включват влага, топло време и източник на храна – разпадаща се органична материя като прах, дърво, боя, мъртви клетки, мека мебел и килими. В повечето случаи наличието на мухъл не представлява голяма заплаха за здравето ни, но пък може да предизвика кашлица, алергии, астма при хора с отслабена имунна система.

Съществуват над 100 000 вида мухъл, от които една част са вредни, други са по-безобидни, а някои благородни видове мухъл се използват в медицината и хранително-вкусовата индустрия. Споменете си за пеницилина, любимите деликатесни мухлясали сирена, както и суджуците. Тук е добре да упоменем, че има разлика между култивираната мухъл, която е отглеждана в контролирана среда за тази цел и некултивираната колония от мухъл, която разваля храната.

Къде вирее мухълът у дома?

Както споменахме, мухълът предпочита топла и влажна среда. Често се появява в банята, ако не е добре проветрена и оцветява фугите и тавана. Появява се при течове, наводнения, лоша изолация между стени и прозорци. Често срещан е при електроуреди като хладилници и пералня. Наблюдава се и в слабо проветрени и влажни помещения като мазета и тавани. Мокри мокети и килими, които не са подсушени добре също предразполагат развитие на мухъл.

Белината ефикасен препарат срещу мухъл ли е?

Някои от най-често обсъжданите методи за справяне с мухъла в домашни условия включват почистване на мухъл със сода или белина. Преди да запретнете ръкави е важно да вземете предвид следното. Белината има силен корозивен ефект. Тя е подходяща за употреба само върху непорьозни повърхности. Винаги проверявайте срока на годност преди употреба, тъй като белината губи ефективността на действие във времето и може да влоши проблема с мухъла.

Освен че губи ефективността си във времето, белината както споменахме не е подходяща за порьозни повърхности, т.е. тя убива мухъла на повърхността, а не в дълбочина. Това може да създаде погрешното впечатление, че сте се отървали от мухъла. НИКОГА не използвайте белина в комбинация с амоняк – отделят се отровни газове! При почистване с белина винаги носете ръкавици, покрийте очите си и подсушете третирания участък.

В кои случаи можем сами да се справим с почистване на мухъл вкъщи?

Ако засегнатото място е малко и върху непорьозна повърхност, можете да сте спокойни, че ще се справите сами. Преди да нанесете препарат или друго почистващо средство навлажнете мухлясалите части, за да можете да повлияете на по-голяма част от спорите. Почистете с препарат или сапун. Дезинфекцирайте със смес от белина и вода, нанесете върху засегнатата част с гъбка или спрей, оставете да подейства за 15 мин. Почистете в чиста вода и подсушете.

Можете да използвате и препарати от типа на фунгицидите. Ако търсите алтернативи на белина, можете да обработите засегнатата повърхност с оцет, пероксид, амоняк, сода или масло от чаено дърво. Във всеки един случай е важно да подсушите добре почистената повърхност, за да предотвратите завръщането на мухъла. Ако боравите с мухлясал килим или мека мебел, за жалост няма какво да направите, за да ги спасите и е добре да ги изхвърлите.

Какви стъпки можем да предприемем, за да контролираме разпространението на мухъл?

Мухълът не вирее добре в суха и чиста среда, така че най-лесно можете да ограничите разпространението на спори като се погрижите навременно да премахвате следите от наводнения, кондензация и прах. Погрижете се да поддържате средни нива на влажност на въздуха вкъщи, особено през зимния период, когато въздухът у дома е по-сух от обичайното. Подсушавайте душа в банята, ваната и завесите всеки път след употреба.

Един съвет – след почистване на влажни повърхности нанесете и дезинфектант на алкохолна основа. Почиствайте редовно постелките в банята, завесите и местата зад хладилника и печката. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър. Препоръчително е да използвате професионално пране на мека мебел и килимите. Ако имате домашни любимци следете състоянието на храната им и купичката им за вода.

Почистването на мухъл в домашни условия е подходящо в някои случаи. В други, например, когато площта е по-голяма, мухълът е развил резистентност към обикновените средства за почистване или плесенясалата повърхност е порьозна, препоръчваме да се обърнете към специалисти за професионална оценка.

Още публикации