Как да почистим кадифен диван и да го запазим чист

Как да почистим кадифен диван и да го запазим чист

Как да почистим кадифен диван и да го запазим чист

В BgPrane вярваме, че интериорът на дома ни е отражение на нашата вътрешна същност. Кадифената тъкан е удоволствие, което малко хора се осмеляват да използват. Но ако се появи възможност, закупиването на диван от кадифе ще промени жизненото ви пространство завинаги, но трябва да знаете как да го запазите чист и как да го поддържате.

Ако сте решили да вземете луксозното решение да добавите в дома си подобна луксозна мебел, ще трябва да знаете как да се грижите за кадифения диван по правилния начин.

Какво представляват дамаските от кадифе?

За да знаете как да се грижите правилно за диван от кадифе, трябва да знаете какво представлява материалът. В миналото то се е изработвало от коприна, която, сама по себе си, е доста скъп материал.

Кадифето изисква повече материали и се тъче в две дебелини. Сложният процес придава на плата характерната му мекота, откъдето идва и изразът „мек като кадифе“.

В наши дни, освен класическото копринено кадифе, има множество други синтетични или естествени материали, които могат да се използват за изработката на кадифе. Някои от по-бюджетните, от които може да се изработи, са:

 • Памук
 • Полиестер (често смес от памук и полиестер)
 • Вискоза
 • Вълна
 • Лен
 • Мохер

Луксозна рядкост

В днешно време е все по-трудно да се намери чисто копринено кадифе. Дори и да попаднете на истинско кадифе, покупката му е много скъпа. Сега то по-често се изработва от вискоза, известна още като изкуствена коприна. Въпреки това, ако все пак си купите диван от кадифе, независимо от вида му, ще трябва да знаете как най-добре да го почистите.

И така, първо, проверете етикета на вашия кадифен диван и проверете:

 • Материали, от които е изработен;
 • Инструкции за грижа;
 • Инструкции за почистване.

Кадифето от естествени влакна е много по-деликатно от синтетичното. Ако вашият кадифен диван е изработен от синтетични материали, можете без проблем да го почистите с пара вкъщи, тъй като синтетичното кадифе е по-издръжливо, с по-малка склонност, избледняване и увреждане, отколкото кадифето от естествени влакна. Ако кадифето е изработено от естествени материали, Ви съветваме да повикате професионален екип за почистване на мека мебел, който да свършат тази работа.

Как правилно да се грижим за кадифения диван?

Въпреки че кадифето се смята за деликатна материя, то всъщност е доста издръжливо, ако се грижите правилно за него. Ето защо е от изключителна важност да научите как да се грижите за кадифения диван по правилния начин. Най-хубавото на кадифето е, че то е като хубаво вино – с годините става само по-добро.

Грижата за мебелите от кадифе всъщност е доста лесна. Начинът, по който трябва да го направите, е да не го подминавате при ежедневното почистване на дома Ви.

 • Когато почиствате пода с прахосмукачка или килима в хола, бързо сменете приставката за почистване на тапицерия и отстранете всички прашинки, трохи, козина и каквото и да е друго от Вашия кадифен диван.
 • Снабдете се с четка за кадифе. Първо трябва да разберете по какъв начин са изтъкани кадифените влакна. Почистете дивана си, като следвате тази посока.
 • Когато изпълнявате една от двете горепосочени задачи, може да се натъкнете на гънки, неестествени линии или дори стари петна, които сте пропуснали. Това е добър повод, за да си закупите парочистачка за тапицерия.
 • Ако не сте сигурни за влакната, от които е съставен Вашият кадифен диван, или знаете, че те са изработени от естествени материали, може да помислите за наемане на професионални почистващи машини. Те ще почистят дивана ви с помощта на метод за химическо чистене, който няма да причини никакви щети на красивата ви мебел.

Премахване на петна

Никой на този свят не е застрахован от петна, дори и Вашия кадифен диван. Ако имате домашни любимци, деца или просто разхвърлян член на семейството, това ще се случи рано или късно. Така че, когато то се случи, трябва да сте подготвени.

Най-важно е да почистите петната си навреме. Ако имат време да изсъхнат и да се впият в кадифената тъкан, премахването им може да стане почти невъзможно. Ето нашите съвети за това как да се справите с прясно петно:

Хартиени кърпи

Първото нещо, което трябва да направите, когато на дивана ви се появи ново петно, е да вземете няколко хартиени кърпи. Поставете ги внимателно върху петното. Не търкайте и не натискайте, тъй като това може да доведе до по-нататъшното му навлизане във влакната на дивана. Оставете така за 5-10 минути, за да попие колкото е възможно повече.

Подгответе сместа

Сега трябва да подготвите смес за почистване за Вашия кадифен диван. Предлагаме ви да си приготвите дълбока купа. Изсипете 100 мл лимонов сок в купата и добавете една супена лъжица сода бикарбонат. Сместа ще се разпенва, създавайки пяна и мехурчета отгоре. Потопете кърпа в пенестата част на разтвора и нанесете върху петното.

Другият вариант за създаване на разтвор е да налеете 50 мл вода в чаша или купа и да добавите няколко капки течен препарат за пране. Разбъркайте с бързи движения, за да се получи пяна, и използвайте само мехурчестата пяна за почистване на кадифената тапицерия.

Забършете

Която и смес да използвате, забършете петното внимателно с чиста кърпа за почистване. Продължавайте да забърсвате, докато петното престане да се вижда.

Сега оставете тапицерията в добре проветрено помещение. След като изсъхне напълно, използвайте прахосмукачка, за да почистите повърхността. Така тя ще изглежда гладка и да ще се уверите, че петното не се личи от останалата част от кадифения диван.

Няколко съвета от професионалистите

 • Когато поставяте кадифения си диван в дневната, изберете място, където пряката слънчева светлина не може да го достигне.
 • Ако имате деца или домашни любимци, може би си струва да помислите за поставяне на защитно покривало върху кадифения диван, за да избегнете повреди и изтъркване.
 • Вашият кадифен диван може да има или да няма възглавници. Ако има такива, редовно ги размествайте.
 • Винаги четете етикетите за пране, преди да предприемете какъвто и да е процес на почистване на вашия кадифен диван.
 • В случай че откриете старо петно върху дивана си, се справете с него с помощта на парочистачка или се обърнете към професионалните чистачи.
 • Ако някога се съмнявате, обърнете се към професионални чистачи на тапицерии. Не искате да причинявате ненужни щети на луксозните си мебели.

Защо да изберем професионално почистване на мека мебел от BgPrane?

В BgPrane залагаме на утвърдени традиции в почистването на мека мебел и иновации. Зад нашето мото „Живей на чисто“ ние обединяваме желанията на нашите клиенти с нашите способности  и професионализъм, за да постигаме безупречен резултат в сферата на работата ни.

За контакти:

 • Ул. Георги Белов 2   П.К.1712 София
 • +359879888175
 • +359879888174
 • office@bgprane.com

Още публикации