Как да почистим мазни петна от меката ни мебел?

Как да почистим мазни петна от меката ни мебел?

Как да почистим мазни петна от меката ни мебел?

Майка Ви винаги Ви е казвала да не ядете на дивана и от BgPrane сме съгласни с нея. Но понякога е твърде изкушаващо да се излегнете с купа пуканки с масло или да се насладите на вечерята пред екрана. С това удоволствие идва и рискът от появата на мазни петна по тапицерията на мебелите Ви.

Може би сте свикнали да почиствате мазнините от дрехите си, но почистването им от тапицерията на любимия Ви диван може да бъде малко по-предизвикателна. Познаването на правилния подход за почистване на мазно петно от мека мебел ще Ви помогне да възстановите предишния блясък на любимия си диван или фотьойл.

Премахване на видимата мазнина

Ако има засъхнала мазнина върху тапицерията, внимателно я изстържете от тъканта. Пластмасовият нож върши добра работа за изстъргване на мазнината, без да се поврежда тапицерията. Докато остъргвате, избягвайте да разпространявате мазнината извън мястото, където тя вече е останала.

След това забършете мястото със суха или влажна кърпа, за да попие възможно най-много мазнина. Това няма да премахне цялата мазнина, но ще премахне голяма част от нея, преди да преминете към други методи за отстраняване на мазнини.

Абсорбиране на мазнините

Преди да почистите петното, абсорбирайте възможно най-голяма част от мазнината със сода за хляб или царевично нишесте. Поръсете обилно количество от содата за хляб или царевичното нишесте върху цялото мазно петно, като се уверите, че има дебел слой върху зоната.

Изчакайте 15 – 20 минути, за да може содата да изтегли мазнината от тъканта. Изсмучете с прахосмукачка всичката сода или нишестето от дивана. Огледайте зацапаното място, за да видите дали все още изглежда мазно, и продължете с допълнителното почистване в зависимост от вида на тъканта.

Внимание! Почистване според типа тъкан

Различните видове тапицерия се почистват по различен начин. Може да намерите информация на етикета на Вашия диван относно съставът на дамаската, използваната тъкан и какви препарати да използвате, за да почистите определен тип петна.

Допълнителни методи за почистване

В зависимост от вида на тапицерията на мебелите използвайте допълнителни почистващи препарати, за да отстраните останалите мазни петна. Някои дамаски имат нужда само от малко количество препарат за миене на съдове, който да се бори с мазнините. Нанесете го върху чиста кърпа и нанесете върху петното. Изплакнете препарата с чиста, влажна кърпа и оставете петното да изсъхне. Повторете, ако е необходимо и след изсъхването на мястото все още се появява следа от мазнина.

За друг тип дамаски използвайте разтворител за химическо чистене, предназначен за дивани. Следвайте инструкциите на опаковката, за да почистите мазното петно. Обикновено за подобен тип дамаски не се препоръчва да използвате вода, тъй като тя може да остави следи или да повреди тапицерията.

Най-чести типове мазни петна върху тапицерия

Диванът с текстиелан дамаска е меко и топло място, където да се сгушим след дълъг и тежък ден. Това удобно място също така е подложено на ударите на ежедневието, които могат да доведат до появата на мазни петна от пица, петна от разлята газирана напитка или петна от пуканки с масло, попаднали върху тапицерията.

Отстраняването на мазните петна от това любимо място за сядане може да удължи живота на дивана и да го направи да изглежда чисто ново.

Мазно петно от храна

Едва ли има човек, който да не се наслаждава на парче топла пица в дивана пред телевизора. Но тази наслада върви със съответния риск от мазни петно върху тапицерията.

Ако петното е сравнително прясно и горещо, внимателно отстранете падналия сос, кашкавал или друга добавка. Забършете мястото на излишния сос, който е полепнал по влакната на дивана. Използвайте хартиена или хавлиена кърпа, която лесно да премахне мазнината от повърхността на дивана. Внимавайте петното от пица да не се залепи във влакната на тапицерията.

Сода – една лъжичка и си готов!

Поръсете сода за хляб върху засегнатата област и в околното пространство на около един сантиметър след разпространението на петното от мазнина от пица. Оставете содата да подейства необеспокоявана между 15 до 20 минути.

Почистете содата от тъканта на дивана с помощта на приставката на прахосмукачка. Четките на приставката ще изсмучат останалата сода, която се е нанесла дълбоко във влакната, и ще повдигнат всички последващи мазни петна, които могат да се появят дълго след приключване на почистването. Това може да се окаже най-трудната част от почистването на петно от мазнина от пица: да се уверите, че цялата мазнина е премахната от замърсеното място.

Последвайте с разтворител за химическо чистене. Внимателно натиснете леко влажна кърпа в тапицерията. Започнете от външния край на петното и се движете към центъра, за да сте сигурни, че то е покрито и почистено напълно.

Премахване на петна от краве масло

Филмът и пуканките, които да похапвате, докато се излежавате на супер уютния Ви диван, са любимо занимание през уикенда. Но то може да доведе и до малки мазни петънца върху тапицерията на дивана Ви. Иначе красивите капчици лъскаво масло могат да предизвикат ужас, когато достигнат до фините влакна на тапицерията на дивана.

Кравето масло се различава от другите мазнини по процеса на отстраняване. То може да бъде по-трудно за отстраняване и изисква няколко стъпки повече.

  • Първата стъпка е да покриете петното с дебел слой царевично нишесте или талк. Те са за предпочитане пред содата за хляб, тъй като имат по-добър абсорбиращ фактор, който ще се разгърне около маслото, докато содата за хляб ще остане върху петното.
  • Изсмучете субстанцията с приставка за тапицерия, след като тя е имала възможност да седи върху петното поне 15 минути.
  • С влажна кърпа поставете върху петното малко течност за миене на съдове и внимателно я втрийте в петното. Работете от външната страна на петното и се движете към центъра.
  • Покрийте мястото с чиста кърпа и го оставете да престои един или два часа. Избършете сапуна от съдовете с влажна кърпа.
  • Ако остане сянка от петно, забършете мястото с разтворител за химическо чистене.
  • Може да се наложи този процес да се повтори, за да се изтрие напълно петното.

В заключение

С течение на времето мазнината се втвърдява, което я прави трудна за отстраняване. Така тя трайни следи върху тапицерията. Мазните петна не само ще повлияят на външния вид на меките Ви мебели, но и с времето ще се трайни поражения както върху външния вид на дивана Ви, така и върху неговата здравина.

Тези стъпки за премахване на мазни петна от тапицерията са много лесни за изпълнение, а необходимите съставки могат да бъдат намерени във всяко домакинство. По-оборудваните домакинства даже разполагат и с парочистачки, чрез които ефективно да отстранят мазните петна от меката Ви мебел!

Защо да изберем професионално почистване на мека мебел от BgPrane?

В BgPrane залагаме на утвърдени традиции в почистването на мека мебел и иновации. Зад нашето мото „Живей на чисто“ ние обединяваме желанията на нашите клиенти с нашите способности  и професионализъм, за да постигаме безупречен резултат в сферата на работата ни.

За контакти:

  • Ул. Георги Белов 2   П.К.1712 София
  • +359879888175
  • +359879888174
  • office@bgprane.com

Още публикации