Как да почистим меката си мебел от косми от домашни любимци

Как да почистим меката си мебел от косми от домашни любимци

Как да почистим меката си мебел от косми от домашни любимци

В BgPrane, като собственици на домашни любимци, сме наясно с това какво може да причини козината на Вашата мека мебел. Ние обичаме нашите космати приятели, но самата козина е по-трудна за обичане, особено когато е навсякъде и по всичко, което притежаваме, включително (и най-вече) по дивана.

Почистването на дивана от косми от домашни любимци може да изглежда като непосилна задача и със сигурност изисква много работа. За щастие, има много евтини продукти,  които помагат да предпазите меката си мебел от козината на домашния Ви любимец.

Проучете как да почистите дамаската

Всички инструкции за почистване и поддръжка ще бъдат изброени на етикета на дивана. Описаните в тази статия техники за отстраняване на косми от дивана са безопасни за повечето видове мебели и тъкани, но винаги се препоръчва да проверите и етикета, преди да предприемете каквото и да е почистване.

Прахосмукачка за по-дълбоко почистване

Най-добрият начин за премахване на косми от домашни любимци от дивана е и най-простият. Почистването с прахосмукачка ще Ви донесе най-голям ефект. Прахосмукачката ще събере разпилените косми от домашните любимци и ще премахне пърхота и другите животински замърсявания, които предизвикват алергии или оставят миризми.

Редовно почиствайте дивана си с помощта на приставката с четка за тапицерия. Ако прахосмукачката ви не е снабдена с такава приставка или ако сте я изгубили, можете да закупите евтини универсални приставки онлайн или в магазините за домашни потреби. Потърсете комплект, който включва четка за тапицерия, както и инструмент за почистване на цепнатини и който може да помогне при работа с детайли, като например почистване по шевовете на дивана, където космите могат да се набият упорито.

Използвайте инструменти за премахване на космите

Малките инструменти за премахване на косми, като ролки и четки за мебели, са друго важно оръжие в арсенала ви за борба с козината. Тези инструменти могат да се използват между почистването с прахосмукачка, за да се поддържат космите на разстояние.

Ролки за почистване на косми

Традиционните ролки за косми са един от вариантите за почистване на космите от домашни любимци. Но за мебелите не използвайте стандартната ролка, а изберете специална ролка. Тя ще направите работата по-бърза и по-лесна. По-големите ролки са идеални за използване върху мебели, тъй като могат да покриват по-голяма площ с всяко движение.

Друг вид ролка, който трябва да търсите, е голямата ролка с разтегателна дръжка. Тя може да помогне при търкане на големи мебели. Те са чудесни и за премахване на косми от труднодостъпни места, като например завеси.

Четки и ролки за многократна употреба

Четките и ролките за мебели за многократна употреба се използват по същия начин като познатите ни ролки. Те минават през дивана, като бързо и лесно събират косми от домашни любимци. Вместо лепкава хартия, те са изработени от микрофибърна материя, които привличат и улавят космите. Ролките за многократна употреба са по-рентабилно решение от лепкавите ролки и създават по-малко отпадъци.

Премахване на косми от домашни любимци с ежедневни предмети от домакинството

Закупуването на специализирани инструменти за премахване на косми от домашни любимци не е необходимо, тъй като някои обикновени домакински прибори ще свършат същата работа като ролки и четки за мебели.

Един от най-евтините и лесни начини за премахване на косми от домашни любимци от дивани и други меки мебели е да сложите гумена домакинска ръкавица и просто да прекарате ръка по повърхността. Гумата кара козината да се свие на кълбо, което може да се събере и да се изхвърли на боклука. Лекото намокряне на ръкавицата може да подпомогне този процес, но не забравяйте да се консултирате с етикета за почистване на Вашия диван, за да сте сигурни, че тъканта може да бъде мокрена безопасно.

По същия начин леко влажна гъба за съдове може да се използва по същия начин като гумена ръкавица за събиране на косми от домашните любимци от дивана.

Премахване на космите от калъфки, възглавници и одеяла преди пране

Преди пране на калъфки, възглавници, одеяла и други сменяеми текстилни изделия обърнете внимание на натрупаните косми от домашни любимци. Използвайте валяк, четка, ръкавица или гъба, за да почистите тъканта, преди да хвърлите косматите предмети в пералната машина.

Перилни препарати

Продуктите за пране също могат да помогнат за отстраняване на космите от домашни любимци. Уловителите за косми за перални машини привличат и задържат козината, докато тя се разхлабва от тъканта, и могат да се използват многократно, което ги прави бюджетен и екологичен избор. Използването на подсилващи средства за пране, като бял оцет или омекотител за тъкани, също може да помогне за отстраняването на козината от тъканите по време на пране.

Вземете си фризьорски инструменти

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да запазите дивана си (поне малко) без козина, е да почиствате редовно домашния си любимец. Консултирайте се с ветеринарния си лекар или с груумър за препоръки колко често трябва да се четка, мие и обработва козината на вашия домашен любимец у дома и професионално.

Грууминг ръкавиците помагат за намаляване на падане на космите чрез отстраняване на мъртвата козина и изправяне на космените фоликули, за да се задържат по-дълго време, Те могат да се използват и като гумените ръкавици за отстраняване на космите на домашния любимец от дивана. Просто прекарайте чиста ръкавица за груминг по тапицерията, за да може тя да хване свободните косми и да ги събере лесно.

В заключение

Ако имате котки или кучета (или и двете!), се надяваме, че имате кожен диван. Всички знаем, че козината на домашните любимци се задържа по-плътно върху тъканта. За щастие тези лесни трикове ще Ви помогнат да се отървете от космите. И един съвет – статичното електричество и ниската влажност на въздуха правят и без това досадните косми от домашните любимци още по-неприятни. Постарайте се да намалите тези два фактора и козината ще остане повече приятел, отколкото враг.

Защо да изберем професионално почистване на мека мебел от BgPrane?

В BgPrane залагаме на утвърдени традиции в почистването на мека мебел и иновации. Зад нашето мото „Живей на чисто“ ние обединяваме желанията на нашите клиенти с нашите способности  и професионализъм, за да постигаме безупречен резултат в сферата на работата ни.

За контакти:

  • Ул. Георги Белов 2   П.К.1712 София
  • +359879888175
  • +359879888174
  • office@bgprane.com

Още публикации