Как да предпазим дивана си от петна и замърсявания?

Как да предпазим дивана си от петна и замърсявания?

Как да предпазим дивана си от петна и замърсявания?

В BgPrane знаем колко е да предпазите дивана си от петна и замърсявания. Това може да е една от най-значимите инвестиции в обзавеждането, които ще направите. Тъй като е място, където се събират приятелите и семейството ви, почти неизбежно е по някое време да се случи разливане. А ако имате деца или домашен любимец, шансът да се появи грозно петно върху дивана ви току-що се е удвоил.

Това не означава, че трябва да увиете красивия си диван в найлон, да държите домашните си любимци навън или да спрете да каните гости. Има няколко неща, които можете да направите, за да защитите дивана си и да запазите тапицерията му без петна.

Няколко съвета

Изберете подходящата за Вас дамаска

Нека си признаем, че да имате бял ленен диван е малко прекалено, ако имате деца или дори внуци, които от време на време се отбиват при вас. Мръсни ръце и липса на координация означават, че прекрасната бяла тъкан е изложена на висок риск от замърсяване.

Помислете за тъкани с по-високо съдържание на изкуствени влакна, когато търсите издръжливост и устойчивост на петна. Синтетичните влакна не задържат петната толкова силно, колкото естествените, и са по-здрави. Това е чудесно за собствениците на дивани, тъй като означава, че е по-малко вероятно те да задържат петното.

Помислете за кожа

Въпреки че кожата е красива, тя изисква много грижи. Трябва да прецените дали е практичен избор за Вашето семейство. Пазете се от предмети или вещества, които могат да причинят драскотини. Може да помислите и за онзи момент, при който кожата се разтяга на най-честите места за сядане. Ако се спрете на естествената красота на кожата, ще трябва да я поддържате ежемесечно със защитен крем, за да я запазите в отлично състояние.

Използвайте продукт срещу петна

Независимо дали сте избрали плат или кожа, използването на продукт за петна е един от най-добрите начини да предпазите дивана си от замърсяване.

Добра идея е да третирате дивана си със защитен продукт за петна, преди те да се появят. Това ще спомогне за по-лесното отстраняване на петното, когато то се появи. 

Променете навиците си

Не ви предлагаме да се превърнете в маниак на тема чистота, а да промениите някои от  вредните си навиците у дома. Това може да Ви помогне да избегнете появата на петна. Помислете дали да не избягвате консумацията на храна и напитки, докато сте на дивана. Звучи прекалено, но това са двете най-чести причини за появата на петна.

И бонус – проучвания показват, че тези, които се хранят на масата, са склонни да консумират по-здравословни ястия в по-малки количества! Ако похапването на дивана по време на филмова вечер е част от семейния Ви ритуал, помислете дали вместо това да не поставите пред дивана малка или подвижна масичка

Внимавайте, докато почиствате

Не оставяйте почистването на случайни петна за края на вечерта. Погрижете се за тях възможно най-бързо, преди да са успели да проникнат в тъканта.

 • Внимателно отстранете всяка течност или храна, която се е задържала върху повърхността на тъканта. Някои експерти дават следните съвети, за да се отървете от петната:
 • За петна, които не са на маслена основа: смесете малко сапун и нанесете върху петното. След това внимателно втрийте разтвора (без да търкате) и подсушете с чиста кърпа.
 • Нанесете хладка вода върху мястото и внимателно подсушете. Изсушете мястото със сешоар от центъра на петното навън, за да предотвратите образуването на по-голямо петно.
 • За петна на маслена основа: следвайте същите стъпки по-горе и нанесете на основата на разтворител, като почиствате изцяло, а не само на място.
 • За да сведете до минимум необходимостта от професионално почистване, изберете правилната тъкан, нанесете петната и спрете да ядете на дивана!
 • Ежемесечно почиствайте мебелите си с приставка за тапицерия и забърсвайте петната, вместо да ги търкате агресивно.
 • Само не забравяйте, че трябва да бъдете реалисти с оглед на това кой и как ще използва мебелите Ви.
 • Потърсете професионален съвет за най-доброто покритие на дивана за Вашето домакинство.

Почистване с прахосмукачка

Използвайте приставките за тапицерия на вашата прахосмукачка, за да почиствате периодично повърхността на мебелите.

Същият слой прах върху масичката за кафе, който се почиства всяка седмица, се намира и върху вашия диван. Той е невидим и се натрупва всяка седмица, смила се от седенето върху него, а мазнините и влагата от кожата ви директно предизвикват замърсяването и стареенето на вашия диван.

Вземете си красиви покривки за мебели

Нямаме предвид да хвърлите няколко стари чаршафа върху мебелите си и да приключите. Имаме предвид меки, стилни и цветни защитни покривала, които се поставят върху мебелите.

 • Най-хубавото е, че те лесно се поставят и свалят от тапицерията. Освен това те са издръжливи и могат да се перат в пералня за максимално удобство.
 • Друго удобство е, че се предлагат с ластик по краищата, който помага да се задържи покривалото на мястото му. Така че вече няма да се налага калъфките да се обръщат от фотьойла или да падат от дивана.
 • Пък и винаги може да ги махнете, когато имате гости, просто го махнете. Така ще можете да се похвалите с красиви и запазени мебели!

Не забравяйте възглавниците

Обръщайте и въртете редовно възглавниците, за да намалите замърсяването и да удължите живота на тапицерията. Може да помислтие да нанесете защитно вещество върху дамаската, в зависимост от нейната материя, за да удължите живота им.

Препаратите Ви са от значение, особено в зависимост от вида на тъканите

Определяне на вида натъканите са от начение, за да почистите успешно тъканта. Намерете кода за почистване върху етикета за право на мебелите. Ако се съмнявате в избора си на препарат, то извършете предварително почистване на незабележима зон. Така ще намерите правилния метод и препарати за почистване на места. Това ще Ви  гарантира, че коприната, шенилът, вълната и ленът се третират по различен начин.

В заключение

Когато става въпрос за защита на мебелите, мерките, които можете да предприемете, за да ги поддържате във възможно най-добро състояние, не се различават от мерките за предпазване на дрехи или другия изделия от плат. Мръсотията и прахът естествено се натрупват с течение на времето, а случайните петна са твърде често срещани. Ето защо винаги е разумно да имате проактивно мислене, за да предотвратите сериозността на нещата, преди да настъпи бедствие.

Понякога обаче дори цялата подготовка на света не е достатъчна и реактивните мерки са всичко, което ви остава. Във всеки случай има много начини да поддържате мебелите си от плат в безупречно състояние.

Защо да изберем професионално почистване на мека мебел от BgPrane?

В BgPrane залагаме на утвърдени традиции в почистването на мека мебел и иновации. Зад нашето мото „Живей на чисто“ ние обединяваме желанията на нашите клиенти с нашите способности  и професионализъм, за да постигаме безупречен резултат в сферата на работата ни.

За контакти:

 • Ул. Георги Белов 2   П.К.1712 София
 • +359879888175
 • +359879888174
 • office@bgprane.com

Още публикации